Chrome - Link Select -->

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

het ongelman kimppuun

Hetimiten pyydän apua uuden kodin lattiajutussa. Koen sen melkoisena ongelmana. Lattiana siis on melko vanha, mutta kohtuu hyvä kuntoinen sauva/mosaiikkiparketti. Kellertävän sävyisenä varsinkaan se ei oo ollenkaan mun mieleen, ja ollaankin mietitty sen kohtaloa. Periaatteessa ei huvittaisi sitä vaihtaa kun on kuitenkin ihan ok kuntoinen, mutta toisaalta myös yli 30 vuotta vanha. Parketin uudelleen hiomista, ja vahausta, lakkausta taikka maalaamista ollaan mietitty, mutta tuleeko siitä siltikään kiva, vai näkyykö siinä liiaksi  tuo kuvio maalin läpi tai tuleeko valkokuultolakatusta sinertävä tai punertava, niinkuin useassa kuvassa mitä oon googletellut. 

Toisaalta oon salaa haaveillut Weber-lattiasta, tuosta nyt niin pinnalla olevasta tasoitelattiasta, joka ulkonäöltään miellyttäisi niin kovasti. Harmaa taikka valkoinen siitä on mieluisin. Isoin koko kodin tunnelmaan vaikuttava tekijä tämä lattia, ja pelkään että tehdään väärä valinta. Se olisi kuitenkin helpoin kerralla valita oikein ja tehdä se lattiaremontti ennen muuttoa tietysti. 

Antakaa siis neuvoja, vinkkejä ja kokemuksia! Ja jos joku on laittanut (liima)parketin päälle tuota weberiä niin siitäkin kuulisin mieluusti! 

25 kommenttia :

 1. Ystävä oli lakannut pariin kertaan valkolakalla samanlaisen parketin ja aika ikävästi se keltainen sävy kuulsi edelleen tuon lakan läpi - olisi siis tarvinnut useamman kerroksen, jotta olisi saanut halutun, vielä valkoisemman pinnan.

  Toisen ystävän kotona taasen oli hiottu ja laitettu vaha. Itse tykkäsin vahatusta pinnasta. Näytti minun mielestä tyylikkäältä ja tykkään ajatuksesta, että vanhoihin taloihin jätetään jotakin alkuperäistä remontin jälkeen. Vaikeita valintoja teillä siellä! Meillä uusittiin lattia noin vuosi sitten ja valitsisin jo nyt toisin.. Näitä juttuja kun ei viitsis ihan joka vuosi uusia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemusten jakamisesta! Vaikeita tosissaan, saas nähhä mihin sitten loppujen lopuksi päädytään! :)

   Poista
 2. Meillä kotona hiottiin ja maalattiin valkoiseksi. Hyvä tuli ja helppo pitää puhtaana. Maaleissa on värejä ja sävyjä mistä valita. :) Itse jättäisin vanhan lattian, jos muuten hyvässä kunnossa. Varmasti säästää myös euroja.
  t. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, kiitos tästä! Joo eurot sais säästyä, niin mietitään vaihtoehtoja! :)

   Poista
 3. Hankala juttu. Mua ahistais ajatuski siitä että lopputulos epäonnistuis. Ite ottaisin varmasti varman päälle ja vaihtaisin uuden lattian. :). Toki sekin että ois hienoa jos alkuperäinen lattia sais jäädä ja sen sais näyttään hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Mun pahin pelko koko remontissa on tuo lattian epäonnistuminen!

   Poista
 4. sanon että hiokaa ja vahatkaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano vain, se on tällä hetkellä vahvimmalla oleva vaihtoehto!

   Poista
 5. Ystäväni omakotitalossa hiottiin ja lakattiin vanha parketti. Eteisessä kävi kuitenkin niin, että uusi lakkaus kupruili, vaikka homma tehtii eteiseen kahteen kertaan. Johtuu kuulemma siitä, kun puu on ajan saatossa imenyt itseensä epäpuhtauksia (varsinkin, kun ne liat ulkoa tulee kaikki eteiseen) ja niin syvältä ei parkettia voida hioa, että kaikki liat saataisiin pois. Hän pitää nyt eteisessä mattoa, kun ainut vaihtoehto on ilmeisesti vaihtaa koko parketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm! Hm! Hö! Tietäiski että tuleeko tuollaista vikaa vaiko ei. Harmi homma, toivotaan että meille käy paremmin! :)

   Poista
 6. Me maalattiin merbau-parketti ihan vaalean harmaaksi, lähes valkoiseksi. Pari kolme maali kerrosta ja lopputuloksena täydellinen peitto,vaikka alkujan lattia oli tosi tumma ja kirjava. Hiottiin käsihiomapaperilla kiilto pois, pestiin hyväksi pölystä ja maali päälle.Maalina meillä oli teknofloor, tuttava maalannut betoluxilla ja hällä lopputulos ollut kestävämpi meidän lattian verrattuna (meillä tuli alkuun jälkiä mm.leluista, jotka kyllä lähti hinkkaamalla pois). Oon kyllä ollut tyytyväinen tähän meidän lattiaan,voisin maalata uudestaankin. Saa uuden lattian suht edulliseen hintaan :) googlettamalla löytyy parketin maalauksesta, muistaakseni myös mosaiikin maalaamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, uskallettaiskohan? Oliko kuinka kova homma? Oon löytänyt joo tietoja ja kokemuksia, mutta just niin puolesta ja vastaan että ärsyttää kun ei oo selkeetä ''enemmistöä''. :D

   Poista
 7. Ystävälläni on valkolakattu parketti, ajan kuluessa siihen tulee väkisin koloja ja näistä koloista / naarmuista näkyy puun oma väri läpi. Jos se ei tulevaisuudessa haittaa vaha päälle vain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että se haittaisi, kun munsta se kuitenkin kuuluu lattiaan ne kolot ja jäljet... :)

   Poista
 8. Meillä ammattimies hioi, pesi ja vahasi osmo colorin valkoisella vahalla juuri samanlaisen mosaiikkiparkettilattian uusiksi. Hinta oli muistaakseni noin 25€/ m2. Varoitteli, että jos itse hioo, lattiasta saattaa tulla epätasainen (vaikka kai siitä aina vähän tulee). Valkoinen vaha laitettiin kolme kertaa ja sieltä toki näkyy mosaiikin kuvio läpi, mutta me tykätään siitä tosi paljon, ja ei oltaisi haluttu täyspuuparkettia "pilata" maalaamalla esimerkiksi kokovalkoiseksi, jolloin se olisi ollut ihan sama, mikä materiaali siellä alla on. Lisäksi remppamies vaihtoi meidän aiemmin tummemmat listat valkoisiksi, joka myös korosti valkoisuutta hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä itsehiomista pelkään, meillä tulossa eräs parkettimies kartoittamaan tilanteen ja antamaan vaihtoehtoja värin suhteen. :) Listat meilläkin aikeissa vaihtaa samassa rytäkässä. :)

   Poista
 9. Ja vahasta tosiaan ei tullut yhtään kiiltävä tai mitään, vaikka taisi remppamies laittaa vielä jonkun himmeän lakan ihan päällimmäiseksi. Ja lopputulos ei tosiaan ole meillä ainakaan yhtään kellertävä. Tuota kannattaa vaikka koepalalla testata, että miltä näyttää 2, 3 tai vaikka 4 kerroksen vahaamisen jälkeen. Pyytäkää vaikka rautakaupasta mallipalaa! Meillä ainakin oli rahan arvoista ja säilytettiin vanha, paksu, hyväkuntoinen parketti jonkun muovisen laminaatin sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiin kiiltävää ja kellertävää halutaan välttää! Kiitos neuvoista! :)

   Poista
 10. No huh, kaunis lattiahan tuo on! Kohta taas kovastikin pinnalla ;). Eli minä vain hioisin ja lakkaisin kirkkaalla lakalla, puu sellaisenaan tuo arvokkuutta asuntoon. Eikö valkolakkaus ala olla jo menneen talven lumia..?

  -P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan ei ole se meidän lattia, vaan kuvat on netistä.

   Ja pinnalla olevuus ei juuri oo mun juttu, kun haluan omaa silmää miellyttävää. Oli valkolakkaus menneen talven lumia tai ei, niin jos se mun silmää miellyttää niin sen sitten laitan. Mutta ei vielä oo tähän asiaan mitään lopullista päätöstä tehty. :)

   Poista
 11. Vaikka tykkään näistä muotiväreistä harmaa ja valkoinen,mun tietääkseni kuitenkin juurkin tällasta lattiaa arvostetaan ja suosittelisin pitämään tän. Hionta ja lakkaus tai vahaus :) muoti on aina vaan muoti, kohta jo vanha vitsi (jos ei ole jo). Mut tehkää sellanen päätös mikä teille tuntuu parhaalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri meille sopivaa lattiaa haetaan, ja siksi pyysinkin neuvoja. Kiitos mielipiteestä! :)

   Poista
 12. Jättäkää ihmeessä alkuperäinen lattia. Itse haaveilin omaan uuteen kotiimme just tommosta mutta hinta niin järjetön, että ei pystyny laittaa. Puu on aina kotoinen, lämmin ja kaunis. Ajaton ratkaisu. Kotonani vaihdettiin 8 vuotta sitten just tommonen lattia toiseen, niin oli muuten järkyttävän iso työ purkaa lattia.. toista kertaa en lähtis repimään irti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se nyt on tarkoituskin, vähän vain vaaleammaksi sävytettynä.

   Poista
 13. Meidän mosaiikkiparketti oli vuodelta 82 ja muuttorempan yhteydessä sitä jatkettiin parikymmentä neliötä huoneisiin, jossa oli muovimatto. Samalla koko lattia hiottiin ja lakattiin mattalakalla. Tulos on todella kaunis, vaalea tammilattia, jossa uuden ja vanhan lattian rajaa ei asiasta tietämätön edes huomaa. Instakuvissani lattia vilahtaa, käy katsomassa jos kiinnostaa: @aatos_anna. Ehdottomasti kannattaa vanha lattia säilyttää ja kunnostaa.

  VastaaPoista

Kirjoitahan sana tai useampi!